KURKUMA & CURCUMINE
Wat is kurkuma?
Kurkuma is een bekende specerij die veel wordt gebruikt in de oosterse keuken. Vooral in India is kurkuma een populaire smaak- en kleurstof. Van kurkuma wordt gezegd dat het gezond is. Het laatste decennium zijn er veel onderzoeken gedaan naar kurkuma en veel van deze onderzoeken bevestigen wat de Indiërs al duizenden jaren wisten: het draagt bij aan het behoud van de menselijke gezondheid.
Kurkuma is een specerij dat wordt gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma Longa. Kurkuma kent vele verschillende namen. Zo wordt dit specerij ook wel; geelwortel, turmeric of koenjit genoemd. Kurkuma wordt geteeld in tropische en subtropische landen zoals India en Zuid-China, de plant groeit namelijk het beste in een warm en vochtig klimaat.
De Curcuma Longa plant behoort tot de gemberfamilie. Kurkuma ziet er hetzelfde uit als gember, maar heeft van binnen een donker gele bijna oranje kleur; vandaar ook de naam geelwortel.
De heilzame stoffen in kurkuma heten curcuminoïden. De belangrijkste curcuminoïde is Curcumine.
In Azië, en dan vooral in India, is al tijden bekend dat deze stoffen gezonde eigenschappen bevatten. Zo wordt kurkuma daar al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het
ondersteunen van de luchtwegen, allergie, hart, bloedcirculatie, afslanken, lever, spijsvertering, huidregenererend, de beschadigde huid, botten en stress-situaties.
Wat is curcumine?
Curcumine is een belangrijk bestanddeel van kurkuma met bekende gezondheidsbevorderende effecten.
Curcumine wordt ingezet ter ondersteuning van het immuunsysteem en voor het behoud van een gezonde leverfunctie en spijsvertering. Daarnaast draagt het bij aan het behoud van soepele gewrichten en ondersteunt het de mentale balans en de werking van het centrale en perifere zenuwstelsel.
De opname van curcumine
Curcumine wordt slecht door het lichaam opgenomen. Het is een in vet oplosbaar molecuul dat snel wordt verteerd door het lichaam in lever en darm, waardoor het fysiologisch sterk wordt verminderd. De curcumine moleculen kunnen niet via de darmwand aan het bloed worden afgegeven. In extractvorm wordt maar een klein deel opgenomen in het lichaam. Het overige deel wordt afgebroken door enzymen in de lever of wordt gezien als afval en verlaat het lichaam via de darmen. Het is moeilijk om curcumine naar de cel te transporteren. Dit houdt in, dat hoge doses nodig zijn om de gezondheidsvoordelen van Curcumine te ervaren.
CoreCumin® is een uniek biologisch beschikbare vorm dat -in tegenstelling van standaard curcumine producten- goed en snel wordt opgenomen in het lichaam.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
Allergie
- Geef pollen minder kans (EFSA-ID 4009)
Bloedcirculatie
- Gunstige invloed op de bloedsomloop (EFSA ID 4010)
Botten
- Voor opbouw botten/beenderstelsel (EFSA ID 4012)
- Behoud van sterke botten (EFSA ID 4012)
Hart
- Ter ondersteuning van hart en bloedvaten (EFSA ID 4010)
Hoesten
- Verzachtende invloed op luchtwegen (EFSA ID 4010)
Huidregenererend
- Beschermt de huid tegen veroudering (EFSA ID 4008)
Lever
- Ondersteunt de reinigende werking van de lever (EFSA ID 4013)
- Reinigen van het lichaam (EFSA ID 4013)
Gewrichten
- Voor het behoud van soepele gewrichten (EFSA-ID 3748)
Luchtwegen
- Voor gezonde luchtwegen (EFSA ID 4010)
Spijsvertetering
- Ondersteunt (een gezonde) spijsvertering (EFSA ID 2252)
Stress
- Bij stress/spanning (EFSA ID 2299)
- Ontspant, ontspannend (EFSA ID 2299)
- Rustgevend (EFSA ID 2299)
Weerstand/afweer/immuunsysteem
- Ondersteunt de afweer van het lichaan
- Stimuleert het immuunsysteem (EFSA ID 4009)
- Verhoogt de weerstand van het organisme (EFSA ID 4009)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAQ
Hieronder vindt u een uitleg over de termen en grondstoffen die Advancare gebruikt in haar producten. Tevens hebben wij ook aanverwante termen en producten beschreven die wellicht relevant zijn.
Wat zijn kruiden:
- Inheemse afkomst;
- Zoals Dille, Basilicum, Bonenkruid, Kervel, Peterseli, Rozemarijn, Selderij, enz. (blad).
Wat zijn specerijen:
- Tropische afkomst;
- Kruidnagel (bloemknop), Mosterd (zaad), Karwij (zaad), Koriander (zaad), Peper (vrucht), Piment (vrucht), Jeneverbes (vrucht), Kaneel (bast), Vanille (peulen), Gember (wortelstok), Geelwortel (wortelstok).
Wat is Kurkuma (Curcuma):
- Tropische afkomst;
- Ook wel koenjit genaamd.
- In Nederland ook wel Geelwortel genoemd en behoordt tot de specerijen.
- Kurkuma-plant. De stengel van de plant Kurkuma groeit onder de grond als een wortelstok. Kurkuma is familie van de Gember en de wortel ziet er hetzelfde uit. Uit deze wortelstok van de kurkuma-plant wordt de specerij kurkuma verkregen. Als je de wortelstok opensnijdt is deze oranje van kleur, bij Gember is deze kleur binnenin, gebroken wit.
Wat is Kerrie:
- Samengesteld kruid;
- Kurkuma is het hoofdbestanddeel en samen met onderandere peper vormt van het specerijenmengsel kerrie, bekend uit de Indiase en Indonesische keuken.
- Andere kruiden die ook toegevoegd kunnen zijn:
- Gember, Kaneel, Komijn, Koriander, Kruidnagel, Nootmuskaat en wellicht andere.
- Kurkuma:
- Zie beschrijving, Kurkuma (Curcuma).
- Kurkuma maakt kerriepoeder geel van kleur.
Wat is Curcumine:
- Tropische afkomst;
- Curcumine zit in Kurkuma en is geel van kleur,
- De kleurstof wordt door extractie bereid uit geelwortel, de wortelstokken van de kurkumaplant (Curcuma longa).
- Deze plant groeit vooral in de tropen, met name in India.
- Kurkuma bevat +/- 2 tot 3 procent curcumine.
Wat is Corecumin:
- Corcumin, is een product geleverd door Advancare en, bevat +/- 95 procent curcumine;
- Voor het behoud van soepele gewrichten.
- Behoud van sterke botten.
- Ondersteunt de afweer van het lichaan.
- Ter ondersteuning van hart en bloedvaten.
- Beschermt de huid tegen veroudering.
- Ondersteunt de reinigende werking van de lever.
- Voor gezonde luchtwegen.
- Ondersteunt (een gezonde) spijsvertering.
- Rustgevend.
- Bevat:
- Curcumine.
- Bisdemethoxycurcumine.
- Demethoxycurcumine.
- Jodium (kaliumjodide).
- Vitamine B12.
- Vitamine D3.
Wat betekend ADH:
- Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid;
- ADH is vervangen voor RI.
Wat is Jodium (kaliumjodide):
- Kaliumjodide is een wit kristallijn (anorganisch zout);
- Het is een verbinding van Kalium en Jodium.
Waarvoor is Vitamine B12:
- Vitamine B12 is nodig voor bloed en zenuwen.
- Te kort aan vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, coordinatie, evenwichtsproblemen.
- Een te laag vitamine B12 kan komen door onder andere:
- Te weinig vitamine B12 in uw voeding.
- Minder aanmaak van maagzuur op oudere leeftijd.
Waarvoor is Vitamine D3:
- Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen;
- Belangrijk voor:
- Groei en het behoud van stevige botten en tanden.
- Werking van de spieren en het immuunsysteem.
- Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en voor zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.
Wat is Vitamine D:
- Vitamine D is een vetoplosbare vitamine;
- Vitamine D is wordt door ons lichaam gevormd door de huid als deze bloot komt staan met het zonlicht.
- We krijgen vitamine D ook binnen via voeding.
- 2 soorten vitamine D in voeding;
- Vitamine D komt in twee vormen in het eten voor:
- Ergocalciferol (vitamine D2).
- Cholecalciferol (vitamine D3).
Wat betekend RI:
- Referentie Inname;
- De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft sinds 2006 een nieuwe rol, namelijk het adviseren van de Commissie over de uitvoering van de verordening over voedings- en gezondheidsclaims. Het nieuwe mandaat behelst onder meer het uitbrengen van advies over voedingsprofielen voor levensmiddelen met gezondheidsclaims en de evaluatie van de wetenschappelijke staving van dergelijke claims. Een ander voorbeeld van de bijdrage van de EFSA op het gebied van voeding is de actualisering van de referentie-innames van de Europese bevolking voor energie en voedingsstoffen.
- Sinds 13 december 2014 is de nieuwe Europese wet Voedselinformatie van kracht, waarin al deze eisen staan beschreven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt er toezicht op of fabrikanten de juiste gegevens op etiketten vermelden.
Wat is Erythritol:
- Behoort tot de Zoetstoffen;
- Zoetstof en smaakversterker.
- Erythritol is een chemische verbinding, een suikeralcohol (of polyol), gebruikt als voedingsadditief en suikervervanger. Het komt voor in de natuur, word gemaakt van maïs met behulp van enzymen en fermentatie. Erythritol is 60-70% netzo zoet als sucrose (tafelsuiker), maar het is bijna niet-calorisch en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, veroorzaakt geen tandbederf. Erythritol komt van nature voor in sommige soorten fruit en gefermenteerd voedsel.
Wat is Xylitol:
- Behoort tot de Zoetstoffen;
- Is een polyol (of suiker-alcohol) die wordt gebruikt als vervanger voor suiker. Het is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van vele soorten groente en fruit. Het heeft een zoete smaak zonder bijsmaak en wordt veel gebruikt in snoepgoed. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar het levert 40% minder calorieën. Omdat xylitol bij consumptie nauwelijks wordt omgezet in zuur is het minder schadelijk voor het gebit dan suiker of andere zoetstoffen zoals sorbitol.
Wat is Dextrose:
- Behoort tot de Zoetstoffen;
- Dextrose wordt ook wel druivensuiker genoemd. Dextrose kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op uw lichaam. Dextrose wordt met name gebruikt om een hoger energieniveau te bereiken tijdens intense activiteiten of tijdens het sporten.
Wat is Glycerol:
- Geleermiddel;
- Het is de eenvoudigste drievoudige alcohol en komt voor als een viskeuze (Viscositeit, ook bekend als stroperigheid, traagvloeibaarheid of dikvloeibaarheid) kleurloze vloeistof, die matig tot goed oplosbaar is in water.
Wat is Beta-cycloamylose:
- Geleermiddel;
- Curcumin van Advancare bevat Beta-cycloamylose.
Wat is Zonnebloemlecithine:
- Emulgator;
- Zonnebloemlecithine is een soort lecithine die wordt gewonnen uit zonnebloempitten van de zonnebloem.
- Zonnebloemlecithine is om verschillende redenen populairder dan sojalecithine.
- De extractie van zonnebloemlecithine is natuurlijk en maakt gebruik van de methode van koudpersen.
- Er zijn geen chemicaliën bij betrokken.
Wat is Arabische gom:
- Verdikkingsmiddel;
- Arabische gom wordt gewonnen uit de bomen van het geslacht Acacia, in het bijzonder de Acacia Senegal en de Acacia Seyal.
- Arabische gom is een harsachtige gom die wordt gewonnen door het beschadigen van de schors van de boom. Andere namen voor Arabische gom zijn acaciagom, hasbab-gom of kordofangom.
Wat is Micellair:
- Corecumin van Advancare is Micellair;
- Een micel is een microscopisch kleine structuur van een aantal moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water. Oppervlakte-actieve stoffen zijn amfifiele verbindingen. Dat wil zeggen dat een deel van het molecuul hydrofiel is en een deel hydrofoob.
Wat zijn Voedingssupplementen / Kruiden preparaten:
- Corecumin van Advancare valt onder de voedingssupplementen;
- Meer info zie: https://wetten.overheid.nl/BWBR0014814/2014-12-13
Wat is Lactose:
- Corecumin van Advancare is Lactosevrij;
- Lactose, ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren.
Wat zijn Gluten:
- Corecumin van Advancare is Glutenvrij;
- Gluten is de naam van een groep eiwitten die opgeslagen zijn in de graankorrel als reservevoedsel voor de kiem. Deze komen voor in het “endosperm” wat ook wel “Kiemwit” wordt genoemd.
Wat zijn Conserveermiddelen:
- Corecumin van Advancare is Conserveermiddelen vrij;
- Conserveermiddelen worden toegevoegd aan:
- Levensmiddelen, cosmetica en andere bederfelijke.
- Een conserveermiddel dient om:
- Groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan.
- Producten de houdbaarheid ervan te verlengen.
- Conserveermiddelen kunnen op:
- Een natuurlijke wijze en op een chemische gebruikt worden.
- Kunstmatige wijze:
- Deze worden gemaakt in een fabriek.
- E-nummers.
- Op een natuurlijke wijze, bijvoorbeeld:
- Koelen, invriezen, drogen, fermentatie, roken, wecken, verhitten.
- Toevoegen van zout, suiker of zuur:
- Bijvoorbeeld:
- Suiker (confijten):
- Gember.
- Jam.
- Zout (Pekelen):
- Vlees (Pekelvlees).
- Witte kool (Zuurkool).
- Zuur (Azijn):
- Haring.
- Adjar tjampoer.
Wat zijn E-nummers:
- Corcumin van Advancare is E-nummer vrij;
- E-nummers zijn:
- Stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren.
- Gemaakt in een fabriek of gewonnen uit de natuur.
- Kunnen kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen zijn.
- Als er in een product E-nummers zijn gebruikt, het E-nummer of dan staat de naam van de stof op het etiket.
Wat is Vegetarisme:
- Is de voedingswijze waarbij geen vlees wordt gegeten (inclusief gevogelte, insecten, schaaldieren en vis). Bijproducten van geslachte dieren, zoals: dierlijk stremsel in kaas en dierlijke gelatine in snoep, soep en pudding, wordt door sommigen eveneens uit de voeding. Bouillon en fonds(met uitzondering gemaakt van groente) worden eveneens niet genuttigd. Een fond is een sterk gereduceerde (ingekookte) bouillon. Bouillons zijn voornamelijk handig voor de bereiding van soepen of voor sauzen die je laat inkoken.
Wat is Vegetariers:
- De Corecumin van Advancare is geschikt voor vegetariërs;
- De Camelina Sun van Advancare is geschikt voor vegetariërs;
- Vegetariers eten geen dierlijke producten.
Camelina Sun
Camelina Sun's Whole Omega™ is duurzaam gemaakt en koudgeperst, zuivere FDA GRAS-goedgekeurde camelina-olie.
Deze is geteeld in Montana, VS. Camelina-olie is de perfecte olie van de natuur en is gezond, volledig veganistische en alternatief voor visolie. Camelina-olie is de nieuwe Vegan-standaard voor omega-vetzuren.
Camelina Sun bevat:
Elke veganistische harde capsule bevat 700 mg reine, koudgeperste camelina-olie.
Elke dagelijkse portie (4 capsules) bevat:
- Totaal omega-vetzuren - 2.622 mg
- Omega-3-vetzuur (essentieel) - 1064 mg (38%)
- Omega-6 vetzuur (essentieel) - 576 mg (17%)
- Omega-7-vetzuur - 5 mg (<1%)
- Omega-9-vetzuur - 977 mg (34%)
Huttentut (Camelina sativa), ook
- dederzaad,
- vlasdodder
- vlasdotter
genoemd, is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant komt over het gehele noordelijk halfrond in het wild voor. Hij heeft een gele bloem.
Mogelijk is de plant oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië. Huttentut is een van de gewassen die ruwweg 2000-3000 jaar geleden werden verbouwd op de zogenaamde raatakkers, ook wel bekend als celtic fields. Voor Nederland is het daarmee een van de oudste cultuurgewassen.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Huttentut
Wat is koudgeperste olie?
Koudgeperste oliën behouden al hun smaak, aroma en voedingswaarde en worden levende enzymen intact gehouden. Ze bevatten nul gram transvetzuren en zijn van nature cholesterolvrij.
Omega 3
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA).
Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding.
ALA zit in plantaardige oliën. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren.
Bron: Voedingscentrum
Omega 6
Omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur.
Omega 6-vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding.
Linolzuur zit in plantaardige oliën. Het lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken en moet het dus halen uit voeding.
Bron: Voedingscentrum
Omega 7
Omega 7 zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Vaccinezuur, palmitoleïnezuur en rumeninezuur behoren tot de omega-7's.
Omega 7 komt voor in bepaalde oliën, duindoorn- en macadamianoot Camelinaolie, maar ook in zuivelproducten.
Omega 7 draagt bij tot de goede werking van het lichaam, vooral van het hart en de hersenen.
Studies tonen aan dat een dieet rijk aan omega 7 het gehalte aan slechte cholesterol (LDL) helpt verlagen en de toename van goede cholesterol (HDL) bevordert. Omega-7 draagt bij tot een goede hydratatie van de droge huid en de slijmvliezen (neus, oog, mond, spijsverteringsstelsel en vaginaal,).
Omega 9
Van Omega 9 is minder bekend dan van Omega 3 en 6. Toch zijn er ook van Omega 9 gezondheidsvoordelen bekend. Omega 9 is een onverzadigd vetzuur, dat helpt je normale cholesterolwaarden in het bloed in stand te houden. Het behoud van een gezond cholesterolgehalte is belangrijk voor hart- en bloedvaten. Daarom is ook Omega 9 een belangrijk vetzuur.
Bronnen: Voedingscentrum, MVO, Gezondheidsraad,
Het verschil tussen olie en vet
De termen olie en vet worden vaak door elkaar gebruikt. Het verschil is dat olie bij kamertemperatuur (20-25 graden) vloeibaar is, terwijl vet dan vast is.
- Harde vetten bestaan vooral uit verzadigde vetzuren die pas bij een hogere temperatuur smelten.
- Olie bestaat juist grotendeels uit onverzadigde vetzuren en is daarom vloeibaar.
Bakken met een vloeibaar product is gunstiger voor de gezondheid dan bakken in een vast product zoals boter. Dit komt doordat verzadigd vet eten het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Onverzadigde vetten eten verlaagt dat risico juist.
Lees ook: Verzadigd en onverzadigd vet
Olie en onverzadigde vetzuren
Olie bevat gezonde onverzadigde vetzuren. Je hebt 4 verschillende soorten onverzadigde vetzuren: omega 3, omega 6, omega 7 en omega 9.
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Een aantal van deze vetzuren staan ook wel bekend als 'visvetzuren'. Ze komen namelijk veel voor in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Andere bronnen van omega-3 vetzuren zijn (wal)noten en lijnzaadolie.
Omega 6-vetzuren vind je terug in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Maar ook in margarine en andere bak- en braadvetten.
Omega 7 Net zoals Omega-3, 6 en 9 dat U waarschijnlijk al bekend, omega-7 vetzuren zijn. Dit is mono-onverzadigde vetzuren, wat betekent dat hun chemische structuur bevat een dubbele binding zich op positie 7. Er zijn drie belangrijke: vacceenzuur, paullinique zuur en palmitoleiczuur.
Omega-9 vetzuren vind je ook voornamelijk terug in plantaardige oliën, in het bijzonder olijfolie.
Veelvoorkomende soorten olie
Olijfolie
- Bestaat voor circa 70% uit onverzadigde vetzuren.
- Rijk aan omega-9 vetzuren.
- Bevat veel gezonde polyfenolen (antioxidanten).
- Rijk aan vitamine E.
- Smaak: geraffineerde olijfolies zijn neutraal van smaak. (Extra) vierge heeft een meer uitgesproken smaak die kan variëren van fruitig tot grassig.
Zo’n 90% van de wereldwijde olijfproductie wordt voor olijfolie gebruikt. Je hebt de ‘gewone’ goedkopere olijfolie, maar ook (extra) vierge. (Extra) vierge is ongeraffineerde olijfolie van de eerste persing. Deze kun je het best koud gebruiken als smaakmaker. Bij bakken gaat de smaak verloren en dat is zonde van je geld. Geraffineerde olijfolie is vaak goedkoper. Bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald. Daarbij gaat ook wat van de smaak verloren.
Er wordt wel veel gesjoemeld met olijfolie, zo bleek uit ons eerdere onderzoek.
Zonnebloemolie
Deze olie wordt geperst uit zonnebloempitten. Het is geschikt voor bakken, braden en frituren
- Bestaat voor circa 60% uit onverzadigde vetten.
- Rijk aan omega-6 vetzuren.
- Rijk aan vitamine E.
- Smaak: neutraal.
Slaolie
Dit is een mengsel van plantaardige oliën. Daardoor is de samenstelling wisselend. Vroeger ‘sloegen’ olieslagers in oliemolens de olie uit de zaden, vandaar de naam.
- Het percentage onverzadigde vetzuren wisselt door de wisselende samenstelling.
- Smaak: neutraal.
Raap-/koolzaadolie
Deze olie wordt geperst uit zaden van de koolzaadplant.
- Bestaat voor circa 90% uit onverzadigde vetten.
- Smaak: neutraal, maar bij koude persing kan de smaak nootachtig zijn.
- Rijk aan vitamine A & E.
- Rijk aan omega-3 vetzuren.
Arachideolie
Arachideolie wordt uit pinda’s geperst.
- Bestaat voor circa 80% uit onverzadigde vetten.
- Rijk aan omega-9 vetzuren.
- Smaak: neutraal.
Caleminaolie
Gepers uit de Huttentut plant (Camelina sativa), ook dederzaad, vlasdodder of vlasdotter genoemd.
En is zeer gezond
- Fulspectum plant
- Rijk aan Omega-3 vetzuren
- Rijk aan Omega-5 vetzuren
- Rijk aan Omega -7 vetturen
- Rijk aan Omega-9 vetzuren
- Smaak: neutraal
Speciale oliesoorten
In principe kun je uit alle noten en zaden olie persen. Je ziet dan ook steeds vaker bijzondere oliesoorten. Bijvoorbeeld avocado-olie, pistacheolie en pompoenpitolie. Qua gezondheid verschillen ze niet veel van de reguliere oliesoorten, wel hebben ze vaak een specifieke smaak die het best tot zijn recht komt in koude gerechten. Bij het bakken in speciale oliesoorten kan de smaak verloren gaan. Deze oliesoorten zijn vaak prijziger dan reguliere olie.
Er zijn ook olies verkrijgbaar waaraan een smaakje is toegevoegd, zoals citroen of knoflook en chili. Deze smaakmakers kunnen als ingrediënt zijn toegevoegd aan de olie waardoor de smaak erin trekt, maar er kan ook gebruik zijn gemaakt van (kunstmatige) aroma’s.
Bron: Consumentenbond
Vetten: essentieel, maar liever niet te veel
Vetten zijn essentieel in een gezond voedingspatroon. Ze leveren bouwstenen en vitamines voor je lichaam. Ook zijn ze een belangrijke smaakmaker. Maar het ene vet is het andere niet. Wat zijn de verschillen?
Wat zijn vetten?
Vetten bestaan uit vetzuren en leveren energie, net als koolhydraten en eiwitten. Daarvan levert een gram vet het meeste energie: 9 kilocalorieën. Koolhydraten en eiwitten leveren per gram 4 kcal.
Verzadigd en onverzadigd vet
Je hebt 2 verschillende soorten vetzuren: verzadigd en onverzadigd. Het verschil zit hem in de chemische structuur. Daardoor gaat het lichaam er verschillend mee om. Vetten in voedingsmiddelen bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Het woord 'vetzuren' noemen we vaak kortweg 'vetten'.
Vet of olie?
De verschillende structuur herken je terug in de productvorm: vet of olie. Vet bevat vooral verzadigde vetzuren en heeft een vaste vorm bij kamertemperatuur. Denk aan boter en kokosvet. Olie bevat vooral onverzadigde vetzuren en is daarom vloeibaar bij kamertemperatuur.
Gezond of ongezond?
Vetten leveren naast energie ook vitamine A, D en E. Ze zijn daarom belangrijk in een gezond voedingspatroon. Maar omdat ze veel energie leveren, eet je ze liefst met mate. Zeker als je overgewicht hebt.
Sommige vetzuren zijn essentieel, zoals linolzuur en alfalinoleenzuur. Dit zijn vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken. Je kunt ze alleen binnenkrijgen via voeding. Je cellen hebben deze vetzuren nodig als bouwstenen. Zo zijn vetten bijvoorbeeld nodig voor je ogen en om je hersenen en spieren goed te laten werken.
Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet
Je kunt beter niet te veel verzadigd vet eten. Het verhoogt namelijk het LDL-cholesterol. Dat is niet goed voor de bloedvaten.
Je verlaagt juist het LDL-cholesterol door verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Daarmee heb je ook minder risico op hart- en vaatziekten.
7 tips om verzadigd vet door onverzadigd vet te vervangen
- Vervang roomboter of harde margarine op brood door halvarine of zachte margarine
- Eet in plaats van chips een handje ongezouten noten.
- Vervang vet vlees zoals slavinken door vette vis zoals zalm en makreel.
- Bak in olie of vloeibare boter in plaats van harde bakproducten zoals roomboter of kokosolie.
- Als je een cake bakt, kun je de boter door olie vervangen.
- Vervang chocoladepasta of hagelslag op brood door 100% pindakaas.
- Leg eens olijven op je borrelplankje in plaats van plakjes worst en kaas.
Transvet
Transvet is een onverzadigd vet, maar met een afwijkende structuur. Hierdoor kan je lichaam het moeilijker verwerken. Net als verzadigd vet verhoogt transvet het cholesterol en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.
Transvet komt van nature voor in melk en vlees van koeien en schapen. In de industrie werden onverzadigde vetten lange tijd bewerkt om de houdbaarheid en structuur van producten te verbeteren. Voorbeelden zijn harde margarines, bakvetten en koek. Uit die bewerking ontstonden transvetten.
Sinds bekend is dat transvetten ongezond zijn, zijn fabrikanten grotendeels overgestapt op andere technieken en grondstoffen. Daarom komt transvet steeds minder in bewerkte producten voor.
Hoeveel vet heb je nodig?
In een gezond dieet haal je minimaal 20% en maximaal 40% van je energiebehoefte uit vet. Dit komt neer op ongeveer 80 gram vet per dag voor een vrouw en 100 gram vet voor een man. Bij voorkeur komt niet meer dan 10% van je energiebehoefte uit verzadigd vet, dat is per dag maximaal 22 gram voor vrouwen en 28 gram voor mannen.
Waar zit vet in?
Vlees en vis
Dierlijke producten bevatten vooral verzadigd vet. Eet dus niet te veel vet vlees of volle zuivelproducten.
In vette vis zitten juist veel onverzadigde vetten. Vooral zalm staat bekend om de gezonde omega 3-vetzuren. Het advies is om 1 keer per week vette vis te eten, zoals makreel, haring of zalm.
Plantaardige producten
Plantaardige vetten zijn meestal voor een groot deel onverzadigd. Denk aan olie uit olijven, zonnebloempitten of sesamzaden. Ook avocado en noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren.
Vet en olie van de palm of kokosnoot zijn uitzonderingen. Deze bevatten vooral verzadigd vet. Het kan geen kwaad om ze af en toe te gebruiken. Hetzelfde geldt voor roomboter.
Bewerkte producten
Vet zit ook in allerlei bewerkte producten voor de smaak en textuur. Denk aan soepen, sauzen, koek, snoep, chips en andere snacks. Deze bevatten vaak boter of olie, vooral van de palm. Lightproducten kunnen minder vet bevatten. Maar let op, ze zijn niet altijd gezonder.
Vet in de keuken
Bij bakken en braden zorgt vet voor een goede geleiding tussen de hete pan en het eten. Ook bij andere typen bereidingen, zoals bij roerbakken en frituren, gebruik je vet. Maar er zijn ook manieren van bereiden waar je geen of weinig vet voor nodig hebt, zoals koken, stomen of pocheren.
Discussie over verzadigd vet
Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren al jaren om verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Wetenschappers zijn het over het algemeen nog steeds eens over dit advies. En wij ook. Toch zeggen allerlei media en personen steeds vaker dat verzadigd vet geen probleem is. Kokosvet of kokosolie schijnt zelfs goed te zijn.
In de tegendraadse berichten wordt wel naar onderzoeken verwezen. Maar er zijn twijfels over de kwaliteit daarvan. De manier van onderzoeken is bijvoorbeeld niet zuiver. Of verzadigd vet wordt niet met onverzadigd vet vergeleken, maar met hele andere stoffen, zoals koolhydraten. Opvallende resultaten komen dan in het nieuws terecht zonder nuancering.
Bron: Consumentenbond
- consumentenbond.nl/gezond-eten/vetten
- consumentenbond.nl/voedingstests/test-notenmixen
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Literatuurlijst
EFSA ID 2252
-
Kowluru RA and Kanwar M. Effects of curcumin on retinal oxidative stress and inflammation in diabetes. Nutr Metab (Lond), Jan 2007; 4: 8.
-
Kumar V, Lewis SA, Mutalik S, Shenoy DB, Venkatesh, and Udupa N. Biodegradable microspheres of curcumin for treatme
EFSA 2252
-
folder BE - Nutrition & Santé
EFSA 2298
-
No public refferences
EFSA 2299
-
No public references
EFSA 2744
-
Ammon HP and Wahl MA, 1991. Pharmacology of Curcuma longa. Planta Med, 57, 1-7.
-
Araujo CC and Leon LL, 2001. Biological activities of Curcuma longa L. Mem Inst Oswaldo Cruz, 96, 723-728.
-
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J, 2000. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. American Botanical Council, Austin, TX.
-
Bruneton J, 1999. Pharmacognosie Phytochimie plantes médicinales. Tec & Doc, Lavoisier, Paris.
-
Cahiers de l'Agence, 1998. Les Cahiers de l’Agence n°3. Médicaments à base de plantes. République Française, Ministère de l'Emploi et de la Solidarité, Paris.
-
Gautam SC, Gao X, Dulchavsky S, 2007. Immunomodulation by curcumin. Adv Exp Med Biol, 595, 321-341.
-
Grant KL and Schneider CD, 2000. Turmeric. Am J Health Syst Pharm, 57, 1121-1122.
-
Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C, 2004. PDR for herbal medicines. Thomson Reuters, Montvale.
-
Rombi M, Robert D, Guedon D, Rosier-Sala C, Renzacci E, 2007. 120 plantes médicinales : Composition, mode d'action et intérêt thérapeutique ... de l'Ail à la Vigne rouge. Alpen Editions Monaco.
-
Roux D and Danielle R, 2005. Les nouvelles plantes qui soignent: découvrez les pouvoirs naturels des plantes médicinales. Alpen Editions, Monaco.
-
Shishodia S, Singh T, Chaturvedi MM, 2007. Modulation of transcription factors by curcumin. Adv Exp Med Biol, 595, 127-148.
-
Tirkey N, Kaur G, Vij G, Chopra K, 2005. Curcumin, a diferuloylmethane, attenuates cyclosporine-induced renal dysfunction and oxidative stress in rat kidneys. BMC Pharmacol, 5, 15.
EFSA 2751
-
Asai A, Nakagawa K, Miyazawa T, 1999. Antioxidative effects of turmeric, rosemary and capsicum extracts on membrane phospholipid peroxidation and liver lipid metabolism in mice. Biosci Biotechnol Biochem, 63, 2118-2122.
-
Asai A and Miyazawa T, 2001. Dietary curcuminoids prevent high-fat diet-induced lipid accumulation in rat liver and epididymal adipose tissue. J Nutr, 131, 2932-2935.
-
Deshpande UR, Joseph LJ, Manjure SS, Samuel AM, Pillai D, Bhide SV, 1997. Effects of turmeric extract on lipid profile in human subjects. Medical Science Research, 25, 695-698.
-
Gogte VVM, 2000. Ayurvedic Pharmacology and Therapeutic Uses of Medicinal Plants. Bharatiya Vidya Bhavan, Mumbai.
-
Kapoor LD, 1990. Handbook of Ayurvedic Medicinal Plants. CRC Press, Boca Raton.
-
Pole S, 2006. Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice. Churchill Livingstone, London, Edinburgh.
-
Rukkumani R, Aruna K, Varma PS, Rajasekaran KN, Menon VP, 2005. Comparative effects of curcumin and its analog on alcohol- and polyunsaturated fatty acid-induced alterations in circulatory lipid profiles. J Med Food, 8, 256-260.
-
Sharma PC, Yelne MB, Dennis TJ, 2000. Database on Medical Plants used in Ayurveda. Central Council for Research in Ayurveda & Siddha, New Dehli.
-
WHO (World Health Organization), 1999. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants. WHO (World Health Organization), Geneva.
-
Williamson EM, 2002. Major Herbs of Ayurveda. Churchill Livingstone, London, Edinburgh.
EFSA 3748
-
Ahmed S, Anuntiyo J, Malemud CJ, Haqqi TM, 2005. Biological basis for the use of botanicals in osteoarthritis and rheumatoid arthritis: a review. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2, 301-308.
-
Arora RB, Kapoor V, Basu N, Jain AP, 1971. Anti-inflammatory studies on Curcuma longa (turmeric). Indian J Med Res, 59, 1289-1295.
-
Funk JL, Frye JB, Oyarzo JN, Kuscuoglu N, Wilson J, McCaffrey G, Stafford G, Chen G, Lantz RC, Jolad SD, Solyom AM, Kiela PR, Timmermann BN, 2006. Efficacy and mechanism of action of turmeric supplements in the treatment of experimental arthritis. Arthritis Rheum, 54, 3452-3464.
-
Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas P, 1998. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Medica, 64, 353-356.
-
Srivastava KC, 1989. Extracts from two frequently consumed spices--cumin (Cuminum cyminum) and turmeric (Curcuma longa)--inhibit platelet aggregation and alter eicosanoid biosynthesis in human blood platelets. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 37, 57-64.
EFSA ID 3908
-
ESCOP, German Commission E, WHO monograph
EFSA ID 4007
-
Aggarwal BB, Kumar A, Bharti AC, 2003. Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies. Anticancer Res, 23, 363-398.
-
Aggarwal BB Aggarwal BB, Shishodia S, Surh YJ, 2007. The molecular targets and therapeutic uses of curcumin in health and disease. Springer, New York.
-
Bonte F, Noel-Hudson MS, Wepierre J, Meybeck A, 1997. Protective effect of curcuminoids on epidermal skin cells under free oxygen radical stress. Planta Med, 63, 265-266.
-
Chainani-Wu N, 2003. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). The Journal of Alternative & Complementary Medicine, 9, 161-168.
-
Devi L, 1998. Comment on: Ana Ramirez-Boscá, Alfonso Soler, Miguel Angel Carrión Gutierrez, Juan Laborda Alvarez and Eliseo Quintanilla Almagro "Antioxidant curcuma extracts decrease the blood lipid peroxide levels of human subjects" AGE Volume 18, Number 4 / October, 1995 pp 167-169. American Botanical Council-HerbClip.
-
Durgaprasad S, Pai CG, Vasanthkumar, Alvres JF, Namitha S, 2005. A pilot study of the antioxidant effect of curcumin in tropical pancreatitis. Indian J Med Res, 122, 315-318.
-
Grant K, 2000. Turmeric. Am J Health-Syst Pharm, 57, 1121-1122.
-
Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C, 2004. PDR for Herbal medicines. Thomson PDR, Montvale, NJ.
-
Joe B, Vijaykumar M, Lokesh BR, 2004. Biological properties of curcumin-cellular and molecular mechanisms of action. Critical reviews in food science and nutrition, 44, 97-111.
-
Kerr C, 2002. Curry ingredient protects skin against radiation. Oncology, 3, 712.
-
Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, Srimal RC, 1999. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytotherapy Research, 13, 318-22.
-
Masuda T, Isobe J, Jitoe A, Nakatani N, 1992. Antioxidative curcuminoids from rhizomes of Curcuma xanthorrhiza. Phytochemistry, 31, 3645-3647.
-
Masuda T, Jitoe A, Isobe J, Nakatani N, Yonemori S, 1993. Anti-oxidative and anti-inflammatory curcumin-related phenolics from rhizomes of Curcuma domestica. Phytochemistry, 32, 1557-1557.
-
Menon VP and Sudheer AR, 2007. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol, 595, 105-125.
-
Mills S and Bone K, 2000. Turmeric (Curcuma L.). In: Principles and practice of phytotherapy. Modern herbal medicine. Churchill Livingstone, London, Edinburgh, 569-580.
-
Motterlini R, Foresti R, Bassi R, Green CJ, 2000. Curcumin, an antioxidant and anti-inflammatory agent, induces heme oxygenase-1 and protects endothelial cells against oxidative stress. Free Radical Biology and Medicine, 28, 1303-1312.
-
Nicol M and Maudet M, 2005. Le Curcumin. Mèdicine et nutrition. Aliments, 41, 135-143.
-
Nutranews. Science Nutrition Prèvention et Santè, Le Curcuma, http://www.nutranews.org/article.php3?id_rubrique=24&id_article=510.
-
Ramirez-Bosca A, Soler A, Carrion MA, Laborda J, Quintanilla E, 1995. Antioxidant curcuma extracts decrease the blood lipid peroxide levels of human subjects. Age, 18, 167-169.
-
Ramsewak RS, DeWitt DL, Nair MG, 2000. Cytotoxicity, antioxidant and anti-inflammatory activities of curcumins I-III from Curcuma longa. Phytomedicine, 7, 303-308.
-
Reddy AC and Lokesh BR, 1994. Effect of dietary turmeric (Curcuma longa) on iron-induced lipid peroxidation in the rat liver. Food Chem Toxicol, 32, 279-283.
-
Reddy BS and Rao CV, 2004. Chemoprevention of Cancer by Curcumin. In: Cancer Chemoprevention, Vol. I Promisisng Cancer Chemoprevention Agents. Kelloff G, Hawk ET, Sigman CC (eds.). Humana Press, Totowa NJ, 169-175.
-
Ross IA, 2003. Curcuma longa L. In: Medicinal plants of the world. Chemical constituents, traditional and modern medicinal uses. Humana Press, Totowa, New Jersey.
-
Saikia AP, Ryakala VK, Sharma P, Goswami P, Bora U, 2006. Ethnobotany of medicinal plants used by Assamese people for various skin ailments and cosmetics. J Ethnopharmacol, 106, 149-157.
-
Satoskar RR, Shah SJ, Shenoy SG, 1986. Evaluation of anti-inflammatory property of curcumin (diferuloyl methane) in patients with postoperative inflammation. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol, 24, 651-654.
-
Selvam R, Subramanian L, Gayathri R, Angayarkanni N, 1995. The anti-oxidant activity of turmeric (Curcuma longa). J Ethnopharmacol, 47, 59-67.
-
Shalini VK and Srinivas L, 1987. Lipid peroxide induced DNA damage: protection by turmeric (Curcuma longa). Mol Cell Biochem, 77, 3-10.
-
Sharma OP, 1976. Antioxidant activity of curcumin and related compounds. Biochem Pharmacol, 25, 1811-1812.
-
Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas P, 1998. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica, 64, 353-356.
-
Soni KB and Kuttan R, 1992. Effect of oral curcumin administration on serum peroxides and cholesterol levels in human volunteers. Indian J Physiol Pharmacol, 36, 273-275.
-
Sreejayan N and Rao MN, 1996. Free radical scavenging activity of curcuminoids. Arzneimittelforschung, 46, 169-171.
-
Sreejayan and Rao MN, 1997. Nitric oxide scavenging by curcuminoids. J Pharm Pharmacol, 49, 105-107.
-
Subramanian M, Sreejayan, Rao MN, Devasagayam TP, Singh BB, 1994. Diminution of singlet oxygen-induced DNA damage by curcumin and related antioxidants. Mutat Res, 311, 249-255.
-
Toda S, Miyase T, Arichi H, Tanizawa H, Takino Y, 1985. Natural antioxidants. III. Antioxidative components isolated from rhizome of Curcuma longa L. Chem Pharm Bull (Tokyo), 33, 1725-1728.
-
Wichtl M and Anton R, 1999. Curcumae longae rhizoma. In: Plantes thérapeutiques : tradition, pratique officinale, science et thérapeutique. Ed. Tec & Doc, Lavoisier, Paris, 151-154.
-
Zhao BL, Li XJ, He RG, Cheng SJ, Xin WJ, 1989. Scavenging effect of extracts of green tea and natural antioxidants on active oxygen radicals. Cell Biophys, 14, 175-185.
EFSA ID 4008
-
Int J Low Extrem Wounds. 2003 Mar;2(1):25-39. Plant medicines of Indian origin for wound healing activity: a review. Biswas TK, Mukherjee B
-
Int J Low Extrem Wounds. 2005 Dec;4(4):205-13. Turmeric (Curcuma longa) rhizome paste and honey show similar wound healing potential: a preclinical study in rabbits. Kundu S, Biswas TK, Das P, Kumar S, De DK.
-
J Invest Dermatol. 2007 Aug;127(8):1992-2000. Epub 2007 Apr 5. Low concentrations of curcumin induce growth arrest and apoptosis in skin keratinocytes only in combination with UVA or visible light. Dujic J, Kippenberger S, Hoffmann S, Ramirez-Bosca A, Miquel J, Diaz-Alperi J, Bereiter-Hahn J, Kaufmann R, Bernd A.
-
Planta Med. 1997 Jun;63(3):265-6. Protective effect of curcuminoids on epidermal skin cells under free oxygen radical stress. Bonté F, Noel-Hudson MS, Wepierre J, Meybeck A.
EFSA ID 4009
-
Adhvaryu MR, Reddy N, Parabia MH, 2007. Effects of four Indian medicinal herbs on Isoniazid-, Rifampicin- and Pyrazinamide-induced hepatic injury and immunosuppression in guinea pigs. World J Gastroenterol, 13, 3199-3205.
-
Balcerek M and Matlawska I, 2005. [Preventive role of curcumin in lung cancer]. Przegl Lek, 62, 1180-1181.
-
Bright JJ, 2007. Curcumin and autoimmune disease. Adv Exp Med Biol, 595, 425-451.
-
Farombi EO, Abarikwu SO, Adedara IA, Oyeyemi MO, 2007. Curcumin and kolaviron ameliorate di-n-butylphthalate-induced testicular damage in rats. Basic Clin Pharmacol Toxicol, 100, 43-48.
-
Gautam SC, Gao X, Dulchavsky S, 2007. Immunomodulation by curcumin. Adv Exp Med Biol, 595, 321-341.
-
Gogte VVM, 2000. Ayurvedic Pharmacology and Therapeutic Uses of Medicinal Plants. Bharatiya Vidya Bhavan, Mumbai.
-
Indian Ministry of Health and Family Welfare, 2001. The Ayurvedic Pharmacopoeia of India. Government of India, Ministry of Health and Family Welfare, Department of Indian Systems of Medicine and Homeopathy, New Dehli, India.
-
Jagetia GC and Aggarwal BB, 2007. "Spicing up" of the immune system by curcumin. J Clin Immunol, 27, 19-35.
-
Kapoor LD, 1990. Handbook of Ayurvedic Medicinal Plants. CRC Press, Boca Raton.
-
Menon VP and Sudheer AR, 2007. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol, 595, 105-125.
-
Mohanty I, Singh Arya D, Dinda A, Joshi S, Talwar KK, Gupta SK, 2004. Protective effects of Curcuma longa on ischemia-reperfusion induced myocardial injuries and their mechanisms. Life Sci, 75, 1701-1711.
-
Pole S, 2006. Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice. Churchill Livingstone, London, Edinburgh.
-
Rao CV, 2007. Regulation of COX and LOX by curcumin. Adv Exp Med Biol, 595, 213-226.
-
Spelman K, Burns J, Nichols D, Winters N, Ottersberg S, Tenborg M, 2006. Modulation of cytokine expression by traditional medicines: a review of herbal immunomodulators. Altern Med Rev, 11, 128-150.
-
Tilak JC, Banerjee M, Mohan H, Devasagayam TP, 2004. Antioxidant availability of turmeric in relation to its medicinal and culinary uses. Phytother Res, 18, 798-804.
-
Wattanapitayakul SK, Chularojmontri L, Herunsalee A, Charuchongkolwongse S, Niumsakul S, Bauer JA, 2005. Screening of antioxidants from medicinal plants for cardioprotective effect against doxorubicin toxicity. Basic Clin Pharmacol Toxicol, 96, 80-87.
-
WHO (World Health Organization), 2007. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants. WHO (World Health Organization), Geneva.
-
Williamson EM, 2002. Major Herbs of Ayurveda. Churchill Livingstone, London, Edinburgh.
-
Yelne M, Sharma P, Dennis T, 2002. Database on Medicinal Plants Used in Ayurveda (Volume 4). Central Council for Research in Ayurveda & Siddha.
-
Youn HS, Saitoh SI, Miyake K, Hwang DH, 2006. Inhibition of homodimerization of Toll-like receptor 4 by curcumin. Biochem Pharmacol, 72, 62-69.
-
Zafir A and Banu N, 2007. Antioxidant potential of fluoxetine in comparison to Curcuma longa in restraint-stressed rats. Eur J Pharmacol, 572, 23-31.
-
Zhou H, Wong YF, Cai X, Liu ZQ, Jiang ZH, Bian ZX, Xu HX, Liu L, 2006. Suppressive effects of JCICM-6, the extract of an anti-arthritic herbal formula, on the experimental inflammatory and nociceptive models in rodents. Biol Pharm Bull, 29, 253-260.
EFSA ID 4010
-
J Clin Immunol. 2007 Jan;27(1):19-35. Epub 2007 Jan 9. "Spicing up" of the immune system by curcumin. Jagetia GC, Aggarwal BB.
-
Adv Exp Med Biol. 2007;595:359-77. Cardioprotective effects of curcumin. Miriyala S, Panchatcharam M, Rengarajulu P.
-
J Med Food. 2005 Summer;8(2):256-60. Comparative effects of curcumin and its analog on alcohol- and polyunsaturated fatty acid-induced alterations in circulatory lipid profiles. Rukkumani R, Aruna K, Varma PS, Rajasekaran KN, Menon VP.
-
Atherosclerosis. 1999 Dec;147(2):371-8. Oral administration of a turmeric extract inhibits LDL oxidation and has hypocholesterolemic effects in rabbits with experimental atherosclerosis. Ramírez-Tortosa MC, Mesa MD, Aguilera MC, Quiles JL, Baró L, Ramirez-Tortosa CL, Martinez-Victoria E, Gil A
-
BMC Complement Altern Med. 2006 Feb 19;6:3. Effect of Curcuma longa and Ocimum sanctum on myocardial apoptosis in experimentally induced myocardial ischemic-reperfusion injury. Mohanty I, Arya DS, Gupta SK.
-
Am J Chin Med. 2005;33(3):449-57. Effect of curcuma herbs on vasomotion and hemorheology in spontaneously hypertensive rat. Goto H, Sasaki Y, Fushimi H, Shibahara N, Shimada Y, Komatsu K.
-
Life Sci. 2005 Jul 8;77(8):837-57. Epub 2005 Apr 14. Antiatherosclerotic effects of dietary supplementations of garlic and turmeric: Restoration of endothelial function in rats.
-
Life Sci. 2004 Aug 20;75(14):1701-11. Protective effects of Curcuma longa on ischemia-reperfusion induced myocardial injuries and their mechanisms. Mohanty I, Singh Arya D, Dinda A, Joshi S, Talwar KK, Gupta SK.
-
Vascul Pharmacol. 2007 Jul;47(1):25-30. Epub 2007 Mar 27. The relaxant effect of curcumin on porcine coronary arterial ring segments. Xu PH, Long Y, Dai F, Liu ZL
-
Indian J Exp Biol. 2007 Mar;45(3):272-7. Curcuma longa as feed additive in broiler birds and its patho-physiological effects. Kumari P, Gupta MK, Ranjan R, Singh KK, Yadava R.
-
Bioresour Technol. 2006 Aug;97(12):1372-6. Epub 2005 Aug 19. Antiplatelet property of Curcuma longa L. rhizome-derived ar-turmerone. Lee HS.
-
Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2005 Jan;96(1):80-7. Screening of antioxidants from medicinal plants for cardioprotective effect against doxorubicin toxicity. Wattanapitayakul SK, Chularojmontri L, Herunsalee A, Charuchongkolwongse S, Niumsakul S, Bauer JA. [no effect seen]
EFSA ID 4011
-
J Clin Immunol. 2007 Jan;27(1):19-35. Epub 2007 Jan 9. "Spicing up" of the immune system by curcumin. Jagetia GC, Aggarwal BB.
-
J Clin Rheumatol. 2004 Oct;10(5):236-245. A 32-Week Randomized, Placebo-Controlled Clinical Evaluation of RA-11, an Ayurvedic Drug, on Osteoarthritis of the Knees. Chopra A, Lavin P, Patwardhan B, Chitre D.
EFSA ID 4012
-
Chopra A, Lavin P, Patwardhan B, Chitre D, 2004. A 32-Week Randomized, Placebo-Controlled Clinical Evaluation of RA-11, an Ayurvedic Drug, on Osteoarthritis of the Knees. J Clin Rheumatol, 10, 236-245.
-
Jagetia GC and Aggarwal BB, 2007. "Spicing up" of the immune system by curcumin. J Clin Immunol, 27, 19-35.
-
Kapoor LD, 1990. Handbook of Ayurvedic Medicinal Plants. CRC Press, Boca Raton.
-
Pole S, 2006. Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice. Churchill Livingstone, London, Edinburgh.
-
Williamson EM, 2002. Major Herbs of Ayurveda. Churchill Livingstone, London, Edinburgh.
-
Yelne M, Sharma P, Dennis T, 2002. Database on Medicinal Plants Used in Ayurveda (Volume 4). Central Council for Research in Ayurveda & Siddha.
EFSA ID 4013
-
World J Gastroenterol. 2007 Jun 21;13(23):3199-205. Effects of four Indian medicinal herbs on Isoniazid-, Rifampicin- and Pyrazinamide-induced hepatic injury and immunosuppression in guinea pigs. Adhvaryu MR, Reddy N, Parabia MH.
-
Mol Cell Biochem. 2006 Aug;288(1-2):115-23. Epub 2006 May 12. Curcumin combats against cigarette smoke and ethanol-induced lipid alterations in rat lung and liver. Vanisree AJ, Sudha N.
-
Nutrition. 2003 Sep;19(9):800-4. Oral administration of a turmeric extract inhibits erythrocyte and liver microsome membrane oxidation in rabbits fed with an atherogenic diet. Mesa MD, Aguilera CM, Ramírez-Tortosa CL, Ramírez-Tortosa MC, Quiles JL, Baró L, Martínez de Victoria E, Gil A.
-
Nutr Cancer. 2003;45(1):53-9. Suppression of altered hepatic foci development by curcumin in wistar rats. Shukla Y, Arora A.
-
Biofactors. 1998;8(1-2):51-7. An ethanolic-aqueous extract of Curcuma longa decreases the susceptibility of liver microsomes and mitochondria to lipid peroxidation in atherosclerotic rabbits Quiles JL, Aguilera C, Mesa MD, Ramírez-Tortosa MC, Baró L, Gil A.
-
Indian J Physiol Pharmacol. 2005 Jan;49(1):111-4. Protective effect of curcumin during selenium induced toxicity on dehydrogenases in hepatic tissue. Padmaja S, Raju TN.
EFSA ID 4014
-
Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Jun;4(2):181-190. Epub 2007 Apr 23. Curcumin in Cell Death Processes: A Challenge for CAM of Age-Related Pathologies Salvioli S, Sikora E, Cooper EL, Franceschi C.
-
J Clin Immunol. 2007 Jan;27(1):19-35. Epub 2007 Jan 9. "Spicing up" of the immune system by curcumin. Jagetia GC, Aggarwal BB.
-
Brain Res. 2007 Aug 8;1162:9-18. Epub 2007 Jun 21. Curcumin reverses impaired hippocampal neurogenesis and increases serotonin receptor 1A mRNA and brain-derived neurotrophic factor expression in chronically stressed rats. Xu Y, Ku B, Cui L, Li X, Barish PA, Foster TC, Ogle WO.
-
Antioxidant potential of fluoxetine in comparison to Curcuma longa in restraint-stressed rats. Zafir A, Banu N.
-
Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2007 Jan-Feb;29(1):19-25. Possible neuroprotective mechanisms of curcumin in attenuating 3-nitropropionic acid-induced neurotoxicity.
-
Eur J Pharmacol. 2007 Apr 30;561(1-3):54-62. Epub 2007 Jan 19. Neuroprotective effect of curcumin on focal cerebral ischemic rats by preventing blood-brain barrier damage. Jiang J, Wang W, Sun YJ, Hu M, Li F, Zhu DY
-
J Ethnopharmacol. 2007 Mar 21;110(2):356-63. Epub 2006 Oct 17. Behavioral, neurochemical and neuroendocrine effects of the ethanolic extract from Curcuma longa L. in the mouse forced swimming test. Xia X, Cheng G, Pan Y, Xia ZH, Kong LD.
-
Brain Res. 2006 Nov 29;1122(1):56-64. Epub 2006 Oct 3. Curcumin reverses the effects of chronic stress on behavior, the HPA axis, BDNF expression and phosphorylation of CREB. Xu Y, Ku B, Tie L, Yao H, Jiang W, Ma X, Li X.
-
Biol Pharm Bull. 2006 May;29(5):938-44. Ethanolic extracts from Curcuma longa attenuates behavioral, immune, and neuroendocrine alterations in a rat chronic mild stress model. Xia X, Pan Y, Zhang WY, Cheng G, Kong LD
-
Life Sci. 2006 Mar 13;78(16):1884-91. Epub 2005 Nov 2. Prevention of kainic acid-induced changes in nitric oxide level and neuronal cell damage in the rat hippocampus by manganese complexes of curcumin and diacetylcurcumin. Sumanont Y, Murakami Y, Tohda M, Vajragupta O, Watanabe H, Matsumoto K.
-
Pharmacol Biochem Behav. 2005 Sep;82(1):200-6. Antidepressant effects of curcumin in the forced swim test and olfactory bulbectomy models of depression in rats. Xu Y, Ku BS, Yao HY, Lin YH, Ma X, Zhang YH, Li XJ.
-
Eur J Pharmacol. 2005 Jul 25;518(1):40-6. The effects of curcumin on depressive-like behaviors in mice. Xu Y, Ku BS, Yao HY, Lin YH, Ma X, Zhang YH, Li XJ.
-
Biol Pharm Bull. 2006 Feb;29(2):253-60. Suppressive effects of JCICM-6, the extract of an anti-arthritic herbal formula, on the experimental inflammatory and nociceptive models in rodents. Zhou H, Wong YF, Cai X, Liu ZQ, Jiang ZH, Bian ZX, Xu HX, Liu L.
CORECUMIN & NURISH.ME
Corecumin® van Nurish.me is tot stand gekomen met medewerking van Michal Heger, PhD - Professor of Photonanomedicine | Jiaxing University Medical College | Jiaxing | Zhejiang | P.R. China en onderzoeker naar de werkzaamheid van Curcumine.